Dziadek do orzechów
w kształcie grzybka, z brązowym kapeluszem. Bazuje na śrubowym mechanizmie, który rozłupuje skorupkę orzechów włoskich oraz laskowych czy migdałów w łupince.
W całości wykonany z bukowego drewna. Buk, który jest mocnym i twardym drewnem świetnie nadaje się do roli zgniatacza.
Tłuczenie orzechów szczególnie zyskuje na intensywności w okresie jesiennym i tuż przed Gwiazdką. To wtedy potrzebujemy ich najwięcej, zwłaszcza do świątecznych ciast i wypieków. Natomiast przez cały rok przy pomocy Grzybka, przygotujesz szybko ulubione orzechy do porannej owsianki czy bakaliowych batonów.
Dziadek do orzechów:
- w całości z drewna bukowego
- prosty, śrubowy mechanizm
- trwały produkt na lata
- zajmuje niewiele miejsca
- rozłupuje różne orzechy
Drewniany Dziadek do orzechów może służyć także, jako narzędzie treningu motoryki małej (dłoń, ruch rotacyjny nadgarstka) jak i motoryki dużej (ramię). Wykorzystuje się go do terapii ręki, pomaga w przygotowaniu do nauki pisania, pracy przy ćwiczeniu skupienia, koordynacji ręka-oko. W zależności od tego co włożymy do środka, możemy stymulować tzw. czucie głębokie.
Dziadka mogą używać zarówno dzieci, maluszki do zabawy, jak i potrzebujący terapii dorośli.
Sposób użycia: Odkręcasz kapelusz grzybka na tyle, by do otworu zmieścił się orzech. Następnie, wkręcając tłok, ściskasz orzech tak by pod wpływem siły, skorupka pękła. Oddzielasz owoc od twardej skorupki i voilà!
Dziadka do orzechów w kształcie Beczki dostaniesz tu.